4/22/2017

CIY: MLECZNO- MAŚLANE ROGALIKI Z MAKIEM I SEZAMEM


Maślane rogaliki z makiem i sezamem. Są bardzo smaczne, puszyste i chrupiące. Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy kolację. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale komponują się z masłem i dżemem, bądź czekoladą, ale także z serem, czy wędliną. Zachęcają do skosztowania już podczas pieczenia, po całym domu rozchodzi się apetyczny zapach. Ciężko im się oprzeć!

 SKŁADNIKI 
• 500 g mąki •
• 25 g drożdży •
• 65 g roztopionego, ostudzonego masła •
• 170- 190 ml ciepłego mleka •
• 1 pełna łyżka jogurtu naturalnego •
• 1 duże jajko •
• 3 płaskie łyżki cukru •
• 0,5 płaskiej łyżeczki soli •
• rozkłócone jajko, albo mleko do posmarowania rogalików •
• mak, sezam do posypania •

 PRZYGOTOWANIE 
Drożdże rozkruszyć do dużego kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, dodać jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył. Do misy przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i około 170 ml mleka. Wyrobić gładkie ciasto, jeśli w trakcjie wyrabiania okaże się, że ciasto jest suche, dolać jeszcze trochę mleka. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe. Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części (mniej więcej po 100 g, wato skorzystać z wagi), uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformować rogalik. Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymać i lekko naciągać ciasto. I tak aż do zrolowania całego ciasta- im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany, wygiąć go na kształt rogalika, pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem. Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem, albo mlekiem i posypać makiem, albo sezamem. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia- około 50 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra- dół), wstawić blaszki pojedynczo i piec około 15- 20 minut do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć, przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. 







28 comments:

  1. Wyglądają przepysznie. Po przepisie, który podałaś wydaję się dość łatwe do zrobienia. Na pewno smakował. Pozdrawiam Naciaka !

    ReplyDelete
  2. Z chęcią spróbuje.

    http://weruczyta.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Wow niesamowicie wygląda, w 100 % skorzystam z przepisu ! :)

    zapraszam również do mojego bloga: https://mskiniowa.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smakują równie niesamowicie jak wyglądają!
      Koniecznie wyślij mi zdjęcia, jak już zrobisz ;)

      Delete
  4. Wyglądają mega smakowicie. Muszę je zrobić!

    ReplyDelete
  5. Ooo pysznie wyglądają ♥ Muszę zrobić! Zamienię tylko mąkę pszenną na jakąś inną, ponieważ nie mogę. Ciekawe, czy wyjdzie mi :p Świetny przepis!
    Pozdrawiam! :*

    http://marysiachudy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Wyglądają smacznie, może się skuszę i kiedyś przygotuje :)
    Pozdrawiam, mój blog.

    ReplyDelete
  7. Wygląda smakowicie a ponadto uwielbiam domowe wypieki! Może się skuszę ale ja do kuchni pasuje jak pięść do nosa xd obawiam się że kuchnia by tego nie wytrzymała xd

    Pozdrawiam :)
    Zazuul.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah. Niee, raczej nie będzie tak źle. Powodzenia.

      Delete
  8. O kurczę! Aż mi ślinka leci, wyglądają smakowicie! Czekam na więcej przepisów. Może przedstawisz nam jakiś swój autorki przepis? Albo napiszesz post o swojej ulubionej kuchni i podasz kilka przepisów z niej? Było by super! Cudowny blog! Czytam od dawna, rzadko komentuje, postaram się poprawić :D .
    Pozdrawiam, Natalia z PZZO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozważę tę propozycję.
      Dziękuję.

      Delete
  9. Ale pycha! Jak przyjadę do Ciebie to musisz mi takie zrobić, haha ♥
    http://juliakordiak.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie ma sprawy! Koniecznie przyjeżdżaj! ♥

      Delete
  10. Wygląda pysznie, na pewno wykorzystam przepis! :)

    ReplyDelete
  11. Chyba wybrałam złą godzinę by tu zajrzeć. Wyglądają tak pysznie, że aż zrobiłam się głodna..

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/2017/02/byam-w-anglii.html

    ReplyDelete

Dziękuję za każdy komentarz i obserwację.